Samsung и LG се позакръглиха

Година след година смартфоните придобиват още по-чудновата визия и се сдобиват с нови екстри. В стремежа си да изпреварят конкуренцията лидерите на пазара измислят какви ли не щуротии, които да ни провокират да изберем точно техния продукт. Най-новата газария, в случая, са телефони с извити дисплеи.

Новите предложения на Samsung и LG дават нов облик на смартфоните. Samsung Galaxy Round и LG G-Flex са първите апарати от ново поколение, които са с извити дисплеи. Коментарите за новите предложения на компаниите заваляха веднага и повечето не са никак положителни. Масовото мнение е, че подобна иновация никому не е нужна. А според експертите, предимствата не са достатъчно отчетливи, че да оправдаят производството на подобни продукти.

И наистина, какво може да предложи един извит дисплей? Като изключим факта, че ще изглежда доста по-различно от другите подобни устройства, няма особени ползи. Производителите на LG G-Flex изтъкват като предимство, че техният продукт ще е доста по-удобен за хващане, тъй като следва извивките на дланта. Това вероятно би се харесало на хората, които прекарват по 10 часа на ден в разговори, но не изглежда като необходима иновация. Още никой не си е докарал артрит от държане на Galaxy Note или iPhone.

Специалистите обаче отчитат положителен момент в тази иновация. Според тях този минимален напредък ще доведе до бъдещи подобрения, като възможността дисплеят да се чупи по-трудно. Мнението е, че ако той се огъва и е от повърхност, която не се драска, то това ще е предпоставка за още по-качествен и издържлив продукт. Дали подобна тенденция ще се реализира, тепърва ще видим.

За момента сме в заварено положение със статични дисплеи, било то и извити. Интересно е да отбележим, че Samsung Galaxy Round и LG G-Flex ще се отличават с известна разлика. Въпреки че тепърва предстои да научим подробности за дизайна на G Flex, стана ясно, че неговият дисплей е извит по дължина. Производителите на Galaxy Round са избрали вертикално заобляне. И двата варианта предпоставят по-удобно държане на устройството при разговор.

Спецификите на двата телефона са сходни, когато става дума за дисплея. Galaxy Round ще разполага с 5,7“ дисплей, а по непотвърдени данни този на G-Flex ще е 6”. Смартфонът на Samsung ще е с 3GB RAM, 2.3GHz четириядрен процесор, 32GB памет, слот за карта памет, Full HD резолюция (1920 x 1280 px),  с 13MP задна и 2MP предна камера. Апаратът тежи 154 грама и е с дебелина 7,9 мм. За параметри на G-Flex още не се знае много. Според непотвърдени данни той ще разполага с 2GB RAM.

Въпреки че не съм особено впечатлен от напредъка, който предлагат двата смартфона, вероятно ще проявя по-голям интерес, когато те се появят на пазара. Най-малкото ще е интересно да видим дали наистина са по-удобни за хващане.