"Реал" (Мадрид) се пребори с проклятието на Шампионската лига

Във футбола както и в живота, няма нищо вечно. Оказа се, че и проклятията не са. "Реал" (Мадрид) успя да пребори прокобата, тегнеща над победителя в Шампионската лига и спечели трофея за втори пореден път.

Кралският клуб отвя "Ювентус" с 4:1 на финала, а предната година се бе справил със съгражданите си от "Атлетико". Така за първи път от 1993 г., откакто турнирът носи името Шампионска лига, един и същ отбор печели в рамките на две години. Цели 24 сезона до този момент това не се случваше. Преди финала в Кардиф на 3 юни отново се заговори за проклятието на шампиона, въпреки че "Реал" бе фаворит в сблъсъка с италианците. Скептиците сред феновете на испанския гранд се опасяваха лошия късмет да не застигне любимците им.

С извънземния Роналдо в състава си обаче "Белия балет" се оказа по-силен от историята и се окичи със златните медали.

Какво обаче се случваше с шампионите преди това?

Само четири пъти шампионът е стигал до финал в турнира и до този момент неизменно е губел. "Милан" (1994), "Аякс" (1995), "Ювентус" (1997) и "Манчестър Юнайтед" (2009) играха за втори път за титлата, но се задоволиха със сребърните медали.

Другите първенци се представят още по-зле на следващата година. Преди двете поредни титли на "Реал", златните медали са за "Барселона" (2015). През следващия сезон обаче каталунците се сгромолясват срещу "Атлетико" (Мадрид) още на четвъртфиналите. Между 2003 и 2007 г. пък шампионите неизменно биват отстранени на осминафинал.

Проклятието обаче се появява от 1993 г. откакто турнирът почва да се нарича Шампионска лига. Преди това, когато надпреварата се казва Купа на европейските шампиони, "Реал"( Мадрид) е рекордьор по поредни трофеи - пет.  „Байерн“ и „Аякс“ са печелили три пъти поред, а „Милан“ – два пъти.