Протестът "Мълчи и раждай"

Десетки хиляди протестираха през изминалите дни по улиците на различни полски градове срещу законодателно предложение за пълна забрана на абортите в страната. Жените, които участват в протеста, се обличат в черно в знак на траур за загубеното репродуктивно право. Мнозина от тях отказват да ходят на работа или училище, повтаряйки протестния жест на жените в Исландия от 1975 година.

Според проекта за закон жените, направили аборт, ще бъдат заплашвани от пет години затвор. Лекарите, асистирали при аборт, също ще бъдат лишавани от свобода. Единствено изключение се предвижда, ако фетусът е бил умъртвен неволно при опит за спасяване живота на майката.

Според критици на новите рестрикции, законът може да означава, че и жени, претърпели спонтанен аборт, ще бъдат подлагани на разследване дали сами не са пожелали прекратяване на бременността си. И към момента в Полша незаконните аборти са повече от законните – между 10 000 и 150 000, сравнено с 1000-2000 законни.

Католическата църква в Полша публично подкрепя инициативата и многократно е настоявала за пълна забрана на аборта. Лидерите на консервативната партия „Право и справедливост“ също подкрепят новите рестрикции.

От 1993 година Полша е една от държавите с най-рестриктивни закони по отношение на аборта в Европа. Прекратяването на бременността е позволено само в случаи, когато бременноста застрашава живота на родилката; когато има риск от сериозни увреждания на плода; или когато бременността е резултат от изнасилване или инцест, за което трябва да има и прокурорско решение. Всички тези варианти са възможни само в първите 12 седмици на бременността. С този закон бяха отменени тези от комунистическата ера, които правеха аборта широко достъпен.

Външният министър Витолд Вашчиковски от управляващата партия нареча протестите „маргинални“ и ги осъди като „подигравка с важни проблеми“. Според него въпросите за живота и смъртта не могат да се решават от хора, облечени в черно и излезли по улиците, и обърна внимание на някои вулгарни по думите му лозунги, използвани от протестиращите.

Събитията в Полша поставят много въпроси за демократичността в европейските държави. Събуждат един затихнал проблемен въпрос от десетилетия, а именно: "Равни ли са правата на жените с тези на мъжете?" Освен това няма как да не попитаме: "Ислямът ли е най-големият бич в съвремието ни?" Използват ли се наболелите обществени теми за пропаганда и не на последно място дали религията от самото си начало до ден днешен не е издигната в култ на първо място, за да обслужва политически цели и да прилага власт над масите...