Премахване на бенки

Няма човек, който да няма поне една бенка. Повечето възрастни хора средно имат между 10 и 40 бенки, като при хората с по-светла кожа броят им може да бъде и по-голям.
Повечето бенки не са опасни. Вниманието ви трябва да бъде привлечено от онези, които изглеждат по-нетипично или такива, които се появяват след 30 годишна възраст.
Има няколко типа бенки, които се срещат по-често или на които трябва да се обръща по-специално внимание предвид техния потенциал да се развият в малигнен меланом.

Диспластична/атипична бенка
Появява се навсякъде по тялото, но предимно по торса и рядко по лицето. Обикновено има неправилна форма, по-голяма е от 5-6 мм и съчетава повече от един цвят – смесица от различни нюанси на кафяво, червено и розово.
Счита се, че хора с повече от 4 атипични бенки имат по-голям риск да развият меланом.

Конгенитални/вродени бенки
Те са налице при раждането, като близо 1 на 100 деца се раждат с бенка. Техният размер значително варира – от съвсем малки до гигантски, обхващащи цял крайник или дори половината тяло. Наличието на гигантска бенка е рисков фактор за развитие на меланом.

Придобита/обикновена бенка
Това са най-често срещаните бенки, които практически всеки от нас има. Ако обаче имате повече от 50, това също се счита за рисков фактор по отношение на меланома. Ако забележите промяна в големината, формата, цвета и релефа на дадена бенка е необходимо да се консултирате с дерматолог.

Типични характеристики на обикновените бенки са:
- Хомогенно и правилно разпределение на пигмента;
- Добре ограничени, с кръгла форма;
- Плоски или леко надигнати;
- Не търпят промяна във времето.

Премахването на бенките може да бъде по медицински показания, по естетични съображения или с цел превенция.

Най-често практикуваният метод е оперативният. При него бенката се изрязва изцяло заедно с малко прилежаща кожа и след това третираното място се зашива.
Често се практикува и лазерното третиране, чрез аблативни лазери. Този метод дава по-добри естетични резултати от оперативния, но не е приложим при всички видове бенки.
Някои бенки може да се отстранят и чрез електрокоагулация.
По-рядко се прилагат криотерапия, химична деструкция и други.

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg