Пигментация на кожата

Когато става въпрос за пигментация на кожата, трябва да знаете, че това е проблем, който може да бъде решен в серия от различни процедури, но никога не може да бъде премахнат завинаги.

Клетките на кожата, за съжаление, помнят всяко изгаряне и слънчева злоупотреба от невръстна възраст и в зрелостта сигнализират с появата на пигментни петна. Процесът за премахването им е дълъг, обхваща активно няколко студени сезона и изисква упоритост и от двете страни.

Един от предпочитаните методи, който квалифицираните дерматолози прилагат за решаването на проблема с пигментните петна, са лазерните процедури. Тук е много важно да се подаде точната енергия и да се съобразят особеностите на пигмента и типа кожа , за да не се стигне до двете крайности в едно изгаряне - бели петна или още по-силно потъмняване. Тогава последиците са тежки и при такъв тип промени, процесът е необратим. Точно затова, винаги имайте разумно отношение към красотата и здравето, избирайки само и единствено професионалисти в областта на дерматологичните интервенции.

Друго средство за борба с нежеланата пигментация са ензимните пилинги, които действат дълго време на процесите в меланоцитите (пигментните клетки) и прекрасно изравняват тена. Химичните пилинги също са добра опция, като целта при тях е да разслоят кожата и да я излющят по-активно от обикновено, като така избелващите фактори влизат по-дълбоко.
Не трябва да се пренебрегват и серумите с витамин С, както и многото специфична козметика насочена точно към този проблем.

Съществуват и различни изсветляващи мезотерапии, които могат да се използват целогодишно за задържане на ефекта и превенция.

Индивидуалната програма предвижда процедурите да се редуват и да се следи внимателно отговора на пигментната лезия, като в зависимост от това се избира съответния метод на въздействие.

Ето няколко съвета за предпазване от повторното появяване на пигментни петна:
- не забравяйте фотозащитата, независимо от сезона
- не се излагайте на слънце при прием на някои медикаменти или пък с нанесена декоративна козметика
- внимавайте с материала на слънчевите очила (металът екранира лъчите и води до пигментация)
- не забравяйте шапката, както и ръкавиците, особено при шофиране

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg/service/medical-center-sofia