Паста или...паста?

Знаете ли, че съществуват над 250 вида паста, като почти всички от тях са направени от един и същи основен продукт и се различават само по форма и размер? Някои са популярни в цял свят, други са типични само за определени места. Ние ще разгледаме 10-те най-познати вида.

 

Фузилите са едни от най-разпознаваемите. Срещат се в различни цветове като зелен и червен, което се постига с добавка на съответно спаначен сок и такъв от цвекло. Консумират се освен като основно ястие, така и като част от салати и супи.

 

Спагетите са най-типични за Европа и Северна Америка. Основните съставки са грис и вода. Спагети Болонезе са познати из цял свят.

 

Паста фарфале има оригинална форма. Всъшност самото име идва от италианската дума farfalla, която означава пеперуда. Главно се използват за салати.

 

Ротините много приличат на фузилите, но са по-къси и спираловидната им форма е по-нагъсто.

 

Макароните са може би любимата паста на децата. Обикновено не съдържат яйца и могат да се консумират с почти всичко.

 

Маникотите приличат на тубички и са по-големи в сравнение с останалите видове паста. Понеже са кухи, за предпочитане е да се сервират с разнообразни пълнежи. Независимо от размера си, маникотите са лека и бързо смилаема храна.

 

Вермичели е дълга и тънка паста, която прилича на фиде. Типична е за Азия и Средния Изток като основно се приговтвя от пшенично или оризово брашно. В Индия се консумира като десерт, докато в Китай като основно или в супи.

 

Лазанята е типично ястие за Италия и Северна Америка. Всички знаем, че е под формата на листа и главно се сервира като основно блюдо, печена с различни пълнежи.

 

Ригатони отново е куха паста с тръгна форма. Най-популярна е в Европа и някои части на Северна Америка.

 

Букатини е паста, която страшно прилича на спагети, но е с много по-дебела форма.

 

Която и паста да изберете, не забравяйте, че не трябва да я преварявате, защото това е храна, която се консумира «ал денте» .