Новите джаджи от Световния мобилен конгрес – част 2

След като обърнах внимание на иновациите при смартфоните в първата статия за Световния мобилен конгрес в Барселона, сега е време да прегледаме и по-нестандартните предложения от форума. Сред тях са новия телефон ZTE с операционна система Firefox, както и смарт ръкавици.

Операционна система Firefox с нов ZTE

Една от атракциите на изложението се оказа устройство на ZTE, което ще работи с операционна система Firefox. Компанията отдавна прехвърли границите на уеб браузърите и търси нови начини за развитие. За да се постигне този ефект, е заложено на телефон с доста ниска покупна цена, който ще работи с Firefox. Смартфонът ще струва едва скромните 25 долара, което го прави изключително привлекателен за хората с по-ниски доходи.

И въпреки че на пръв поглед операционната система напомня смесица между IOS и Android, същността й се крие в приложенията. Още когато получавате устройството, то е тъпкано с апликации, които дори не е необходимо да бъдат инсталирани в последствие. Друг е въпросът, доколко подобно устройство е качествено и какви екстри предлага на такава цена. Това предстои да видим.

Смарт ръкавици от Fujitsu

Fujitsu е компания, която е позната като производител на наистина странни джаджи. Новото й предложение е не по-малко атрактивно – смарт ръкавици. Те са свързани с очила, които работят на режима “виртуална реалност”. С тях човек ще може да открива и остранява повреди при различни машини. Ръкавиците служат за детектор на мястото, което е повредено, а очилата сигнализират какъв точно е проблемът.

SanDisk 128 GB microSDXC карта

По време на форума в Барселона SanDisk представиха microSDXC карта с 128 GB памет. Тя предлага два пъти повече пространство от наличната максимална памет на пазара в момента, която е 64 GB. Колкото и невероятно да е, картата е голяма колкото нокът, а си представете, че на нея може да съберете примерно 128 филма.

Това ще е сериозно предимство за производителите на смартфони, разполагащи със слот за SD карта. Така няма да се налага на потребителите да избират модел с повече памет, тъй като ще могат да си я позволят на много по-ниска цена.

Мобилният конгрес в Барселона за поредна година се открои като пътеводната светлина в технологично отношение за предстоящата година. Акцентът на събитието отново бяха мобилните устройство, но с всяка година изникват всякакви други новости. Да видим следващия март дали няма да ни изненадат с космически кораб.