Нели Крус – влез в мрежата, за да си намериш работа

Само преди няколко дни заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за новите технологии Нели Крус беше на посещение в България. Повечето хора останаха с впечатление, че тя е тук, за да чуе какво се случва с българските медии и като строга учителка да размаха пръст и да реши проблемите, натрупвани с десетилетия. За жалост далеч по-назад в публичното пространство останаха много по-важните изказвания на Нели Крус за дигитализацията у нас. Всъщност г-жа Крус дойде в България по покана на Паневропа и Гергана Паси, българското правителство и Министерството на транспорта, далекосъобщенията и технологиите. Визитата й беше свързана с конференцията „Дигиталният дневен ред на Европа – реалност или все още предизвикателство?” Самото събитие се радваше на небивал медиен интерес – журналисти от всякакъв калибър – от големи, национално представени медии, до малки сайтчета, се бутаха със зъби и нокти (буквално) с надеждата да вземат интервю от еврокомисаря. Тя обаче реши да каже всичко – от похвала, до мъмрене в словото си по повод откриването на конференцията. Нели Крус подчерта колко важни са инвестициите и точно като майка, която хока малкото си дете, със сериозен тон заяви, че както българското правителство, така и големите фирми не бива да се стискат в тази насока. За пореден път тя каза, че близо 50% от българите нямат достъп до интернет. Намекът беше ясен – развържете кесиите си, защото бъдещето е в компютърните технологии и Интернет. Ако не го направите веднага, ще останете бедното изтърсачето на Европейския съюз. Парите, според еврокомисаря, трябва да отидат преди всичко в областта на високоскоростния интернет и изследванията. Увеличение от 10 на сто в широлентовото покритие може да доведе до ръст от 1 – 1.5% в брутния национален продукт. Ако се вложат достатъчно пари в тази сфера, в един момент България ще се окачи с приз на страната с най-бърз интернет в Европа. Звучи прекрасно, стига да стане факт. На фона на изказването на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че в селските райони почти няма достъп до мрежата, големите телекомуникационни фирми и, разбира се, правителството трябва да се замислят как да осигурят интернет на баба Стоянка и дядо Любен. Не се чудите, че баба Стоянка има нужда от компютър, свързан с мрежата. Тя със сигурност тъжи за децата или внуците си, заминали далече в големия град, а може би и в чужбина. И със сигурност бедната старица с радост би поговорила с тях благодарение на новите технологии. (Нели Крус сподели как всеки ден се чува с внучката си по Skype и как за момента това е най-доброто решение, за да поддържа контакт със семейството си).
Втората основна насока, по която говори г-жа Крус е необходимостта повече българи да се научат да работят с компютър. Според еврокомисарят съвсем скоро за 90% от работните места в Европа ще е необходими компютърни умения. В съвременния свят вече не е достатъчно да знаеш, откъде се пуска компютъра. Трябва да можеш да боравиш с различни програми, да си активен в Интернет, да си наясно, че Фейсбук, Туитър и ЛинктИн не са имена на герои от турски сериал. Компютърните умения са напълно нужни на всички – от инженери, лекари и прависти – до селскостопански работници и сервитьорки.
Задачата на Нели Крус беше да ни каже, че в периода на световна икономическа криза Европа се опитва да се измъкне от беднотията като използва новите технологии. Единният пазар вече е факт в някои части на ЕС, ето защо България не бива да изостава от тези процеси. И може би точно затова визитата й дойде тъкмо навреме.