На разходка из България през есента

Май сме късметлии,че и тази година циганското лято не ни подмина. И понеже синоптиците обещават хубаво време поне през следващите десет дни днес, ще ви продложим няколко атрактивни местенца за есенна разходка тук в есенна и пъстра България. А не е ли тук есента наистина радост за очите.

И така да започнем с Родопите. Силно ви препоръчваме  Източните Родопи и р. Арда
Там наистина ще потънете сред шарените дървета и топлите тонове на природата. Ще я усетите толкова близо до себе си,че едва ли ще ви се иска да се върнете отново в града.

В никакъв случай не пропускайте Лещен. Километрите от София са повече от 200, като завоите в последните от тях не са малко,но пък ще си струват усещането. А именно безброй криволичещи улички, каменни зидове, каменни плочи вместо керемиди и една единствена кръчмичка,в която обаче ще се нахраните вкусно, при това с изглед към селото.

Повярвайте ми никак не е за изпускане гледката и в Централен Балкан.След един бърз сърч  в интернет, можем да видим колко много хижи ни очакват. Уютът в тях е неповторим и не по-малко зарежда с коледно настроение.

Не подминавайте и  Искърското дефиле. Хванете сутрешния влак за Враца и слезте на която и да е спирка в Искърското дефиле. Есента е най-добрият сезон, през който да посетите дефилето заради многобройните екопътеки и маршрути, които можете да последвате. Горите са красиво оцветени, но я няма жегата, която през лятото може да бъде непоносима. Изберете си между Гара Бов, Лютиброд, Черепиш, Своге...
С други думи есента ни предлага отлични условия за селски туризъм.

Затова ви препоръчваме още село Ганчовица. Обградено от поляни, зелени гори и полегати хълмове, разположено по склоновете на Стара планина, село Ганчовец разкрива спираща дъха панорамна гледка. Къщите са разпръснати по хълмовете и образуват две махали. В долната махала на селото може да се посетят къщи, носещи името Ханищата, някога представляващи кръчми и ханове.В центъра може да се посети паметника посветен на Христо Ганчович, участник в четата на Хаджи Димитър. Село Ганчовец е домакин на ежегодния фестивал „Ракия – Магия“, който всеки любител на рок музиката и ракията трябва да посети.

Не е за изпускане и село Побит камък. Побит камък е селце близо до Велинград . Името му произлиза от разположението на побита скала извън селото. Според легендите скалата е част от светилище или древен езически идол издигнат от траките.Друга основна забележителност е Етнографския музей. Възрожденския стил на къщите и природната красота изобилстваща от скали и и преливащи се в тях горски масиви, придава на селото възхитителен вид.
Изборът е голям,затова не се колебайте да отпътувате към някои от тези местенца още утре!