Милиардерите са забогатели с още 20% през 2020 г.

2020 година бе трудна в много аспекти както за населението, така и за глобалната икономика, която посрещна най-голямата рецесия от Втората световна война насам.

Но кризата за едни е прекрасна възможност за други. Това твърдение се потвърждава от факта, че близо две трети от милиардерите по света са увеличили състоянието си през 2020 г., като най-печелившите достигат безпрецедентни нива на богатство, подпомогнати от трилионите долари, предоставени от политиците за възстановяване. Според Forbes милиардерите са забогатели общо с още 20% през 2020 г. до средата на декември.

Сега някои от милиардерите се чудят по какъв начин да запазят и консолидират богатствата си на фона на глобалните отломки от пандемията от Ковид 19. Други пък обсъждат по какъв начин биха могли да изпреварят и да се пригодят към изискванията на правителствата и на обществата като цяло да поемат своя дял от разходите за възстановяване.

Морис Пърл, бивш управляващ директор в BlackRock, който е председател на Patriotic Millionaires - организация, която смята, че заможните хора трябва да правят повече за намаляване на неравенството, посочва, че неравенството между бедни  ибогати се задълбочава.

Според интервю на Ройтерс със седем милионери и милиардери и над 20 консултанти на богатите плановете им варират от филантропия до прехвърлянето на пари и компании в попечителски фондове и преместването в други държави с по-изгодни данъчни условия.

Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ и очакваните по-високи данъци за богатите предизвикаха рязко нарастване на търсенето за създаване на попечителски фондове. Тази крачка ще им помогне да прехвърлят пари на децата си или на роднини при настоящия праг от 11.7 млн. долара на човек, който не подлежи на данъчно облагане. Припомняме, че по време на кампанията си Байдън предложи завръщане към нивата от 2009 г., когато прагът бе 3.5 млн. долара.

От базираната в Лондон консултантска компания Henley & Partners посочват, че запитванията от богаташи за преместване в друга държава са скочили по време на Ковид пандемията. Така например обажданията от базирани в САЩ клиенти скача с 206% през 2020 г., а обажданията от Бразилия - със 156%!

Сини Острангър, данъчен директор в Clarfeld Citizens Private Wealth, казва, че много ултрабогати клиенти се местят от Ню Йорк във ваканционните си имоти на места като Хамптънс, първоначално за да избегнат най-лошото от пандемията, а след това остават там и заради по-ниските данъци. Това се наблюдава и в Тексас, Флорида и Вашингтон.