Met Gala – Лексикон на модата

Met Gala се завърна след едногодишно прекъсване. Събитето, което се провежда в музея „Метрополитън“, е най-бляскавото в света на модата. То има благотворителна цел, а събраните средства се даряват на Института по костюми на нюйоркския музей. Вечерта в чест на изкуството се провежда под патронажа на списание „Вог“, в лицето на главния редактор Анна Уинтър. Домакини на събитието тази година бяха Били Айлиш, Аманда Горман, Наоми Осака и Тимати Шаламет.

По традиция, всяка година Met Gala има тема, която звездите интерпретират по свой начин чрез тоалетите си. Тазгодишното издание протече под надслов „В Америка: Лексикон на модата“ (“In America: A Lexicon of Fashion”), което слага началото на двугодишното, юбилейно издание на Met Gala. Следващата година, на 2 май, ще се проведе финалът, а тема ще бъде „В Америка: Антология на модата“ (“In America: An Anthology of Fashion”).

Както обикновено костюмите бяха елегантни, интересни, нестандартни и много различни. Не може да се определи точно коя тенденция преобладаше в интерпретацииите на звездите.

 

Домакините на събитието  

За тазгодишното издание на Met Gala основната домакиня – Анна Уинтър, бе заложила на дълга рокля с флорални мотиви от Оскар де ла Рента. На тази модна къща заложи и Били Айлиш, която с прасковената си роклята на принцеса пресъздаде една от визиите на Мерилин Монро. Наоми Осака блесна с рокля на Луи Вютон, а с цялостната й визия пресъздаде уважението към трите култури, на които принадлежи.

Код  червено

Един от основните акценти тази година беше червеното. Няколко звезди бяха заложили на тоалет в червено. За първото си присъствие на Met Gala на червен тоалет се спря Меган Фокс. Чрез роклята от „Dundas“  актрисата пресъздаде визията на Дита фон Тийз. Емили Ратайковски се появи на стълбите на музея „Метрополитън“ в червена рокля на Вера Уанг. Сред цялата плеяда от звездни дами в червено се открояваше и един мъж – Малума. Той бе облечен в червен, каубойски кожен костюм на „Версаче“ и придружаваше самата Донатела Версаче. 

 

Прозрачно, по-прозрачно, най-прозрачно

 

Прозрачни тоалети също не отсъстваха на събитието. Най-ярко изпъкващите в такива бяха Кендъл Дженър, Зоуи Кравиц и Ирина Шейк. Кендъл Дженър блестеше в изящна, прозрачна рокля, обсипана с кристали на „Живанши“. Вдъхновението за този тоалет е от Одри Хепбърн. Зоуи Кравиц бе заложила на „метална“ рокля от „Ив Сент Лоран“, а Ирина бе покрита от цветя във флорания си костюм на Джеръми Скот. Голяма изненада на Met Gala беше дъщерята на вицепрезидента Камала Харис – Ела Емхоф. Тя се появи в червен полупрозрачен тоалет на Стела Маккартни.

 

Екстравагатно

Може би най-екстравагатното присъствие на Met Gala тази година беше това на Ким Кардашиянт. Тя бе покрита от глава до пети в черно, не се виждаха дори очите й. Тоалетът й е дело на “Balenciaga”. Другата звезда, която де появи в черно, бе Риана. Нейният костюм бе дело на същата модна къща и иделано контрастираше на цветната наметка на A$AP Rocky. Във вечерта на събитието Граймс отново провокира с тоалет, вдъхновен от фантастичната естетика на “Dune”. Рокля, приличаща на кон в предната си част, бе избрала певицата Ким Петрас.

 

Посланието

Не липсваха и костюми с послание. Белият тоалет от „Dior” на Кара Делевин призоваваше да бъде спрян патриархата и за равенство между половете. Каролин Малоуни пък бе решила да използва трибуната на Met Gala, за да покаже подкрепата си към проектозакона “ERA”. Футболистката Елън Рапино от своя страна чрез надписа на чантичката си насочи погледите към представителите на ЛГБТ обществото.

 

Класически стил и блясък

Въпреки многобройните нестандартни тоалети, не липсваха и класическите, стилни и бляскави визии. Кая Гербер се отличи в дълга, черна рокля от „Оскар де ла Рента“,  а Хейли Бийбър заложи на на прав модел по тялото на „Ив Сент Лорен“. На класическия, бляскъв стил заложиха още Джиджи Хадид, Рита Ора, Алиша Кийс, Роуз Лесли, Сиара и други.

 

Българското присъствие

 

Българският дизайнер Димитър Милчев, който работи в модния брад Iris van Harper, е участвал в създаването на два от тоалетите за вечерта на Met Gala. Звездите, по чиите костюми е работил, са актрисата Хейли Стайнфелд и манекенката Уини Харлоу.