„Малкият Меси от Афганистан” трогна света

Една история обикаля световните медии вече от дни…Всичко започна в средата на януари, от снимки, публикувани във Фейсбук.. На тях се вижда как малчуган с ботуши гони в сняг и кал спаднала волейболна топка. На гърдите си носи... раиран найлонов плик, на който едва се вижда номер 10 и надпис Messi.

Въпросното момче е 5-годишният Муртаза, който е от много бедно семейство в района Ягхори в централната афганистанска провинция Газни. Появата му в интернет го превърна в истинска сензация, а снимките се препращаха и споделяха от милиони хора в социалната мрежа Facebook и другите социални мрежи. Половината свят го нарече "малкия  Меси от Афганистан".

След като не са имали пари да купят истинска фланелка на Аржентина или на Меси от Барселона, по-големият брат на Муртаза е решил да му направи подарък – потник от найлонов плик, като с флумастер отзад е изписано Меси и номер 10.

 

 

Муртаза живее в район, опустошен от талибаните в бедно семейство. Това обаче не ограничава мечтите му. Детето се оказва един от най-големите фенове на звездата Лионел Меси. Мечтата му е да се срещне с футболиста или поне да притежава тениска на отбора.

Снимката толкова много развълнува футболните запалянковци, че стигна и до самия Меси. Лео Меси е известен със своята филантропия, постоянно прави жестове за всевъзможни каузи, като в много случаи не желае да вдига шум.

Футболистът веднага поиска да се види с 5-годишния си фен.,  Предстоят да се уточнят детайлите около срещата.

Според Афганистанската футболна федерация, Лионел някак е влязъл в контакт със семейство и  предстои да се уреди тяхно пътуване до Барселона.<

>