Къде да пътуваме през септември?

Септември е един от любимите ни месеци! Навън още е топло, но не и горещо, въздухът ухае на настъпващата есен, а и има две поредици от официални почивни дни, през които да пътуваме на воля. Покрай ситуацията с COVID-19 опциите за чужбина са сравнително ограничени. Затова днес за вас събрахме на едно място няколко дестинации в България, за които предстоящите няколко почивни дни ще са достатъчни, за да обиколите и обикнете. За целта се допитахме до Booking.com, които имат страхотна съвместна инициатива с Първа инвестиционна банка - ако използвате формата за резервации, която води от сайта на Fibank към платформата за пътувания, и платите с карта от Fibank, ще получите обратно 3% от сумата, която сте заплатили.

Пещера „Магурата”

Знаете ли, че именно тук е скрито най-голямото находище на скални рисунки в Европа? Освен това ще се върнете с 15 милиона години назад във времето! Варовиковите форми, които представляват своеобразен музей, пещерните рисунки, отразяващи първобитното изкуство на Балканите и Триумфалната зала, която крие кости на животни и различните оръдия на труда на тогавашните хора, ще ви оставят без дъх.

Има още нещо, което е много типично за това място – именно тук, само на 20 км от Белоградчик, може да видите  най-големия сталагмит в България -  Падналият бор със забележителните 11 метра дължина.       
Ако сте фен на виното, можете да опитате единственото за страната ни естествено шампанизирано вино, което се произвежда в дълбините на пещерата и са му нужни цели три години, преди да бъде готово за консумация. За любителите на риболова този район, сякаш целунат от боговете, крие и Рабишкото езеро, което е най-голямото по площ вътрешно езеро на нашите ширини. Шаран, толстолоб, сом и бял амур са част от обитателите на водоема с дълбочина до 40 метра.

Дворецът на румънската кралица Мария в Балчик

Ако пък сте близо до морето, отскочете до Балчик и по-специално до двореца, който е построен за румънската кралица Мария, която се влюбва в града още при първото си посещение в него. Три години след като за първи път стъпва в Балчик и сърцето й остава тук, Мария заповядва при изграждане на новия й дом да не се нарушава красотата и величието на местността. Стиловете са преплетени – ще видите православен параклис, резиденция, вили, възрожденска къща, архитектура, типична за мавританския, ориенталския, готическия и дори старобългарския стилове.  Не пропускайте да си направите разходка и в невероятните градини на Двореца. Кралица Мария кръщава всяка една от тях, като ги обединява под името „Тихото гнездо“.

Банско

Кой е казал, че Банско е подходяща дестинация само за зимни спортове? Очарованието на града и неговата природа са не по-малко забележителни през цялата година! Знаете ли, че именно тук се крие най-голямата църква у нас до преди изграждането на храм-паметника „Св. Александър Невски”? Внушителната църква Света Троица е един от символите на градчето, построена през далечната 1835 година, благодарение на събрани дарения.

Един от несъмнените плюсове на района е, че има маршрути и занимания за всеки вкус и възрасти – тук има екстремни маршрути за алпинисти, леки маршрути за семейства с деца, невероятни малки ресторантчета, пазещи духа на България от едно време, големи и модерни СПА хотели. Но където и да сте и каквото и да правите, едно е сигурно – величественият Пирин е постоянна фонова гледка.

Говорейки за красотите на природата, няма как да пропуснем Байкушевата мура – най-старото дърво у нас и сред най-старите в света. Намира се близо до хижа Бъндерица и се смята, че възрастта й е близка до тази на създаването на българската държава от преди 1300 години. Ако сте с деца, препоръчваме ви да ги заведете и в Парка на танцуващите мечки, който се намира в град Белица, само на 20 километра от Банско. Поляни, хълмове, широколистни и иглолистни гори формират 120-декаровия парк, дом на над 25 мечки. Тук има много места за пикник, както и площадка за най-малките.

Където и да отидете през предстоящите дълги уикенди на септември, не забравяйте да вземете доброто си настроение. Проучете и възможностите за предварителни резервации и плащания, както и от какви промоции можете да се възползвате.