Интернет в метрото обедини трите мобилни оператора

Мобилният интернет си е голяма зарибявка. Допреди десетина години дори не си представях такава услуга, а сега е като неизменна част от живота ми. Дотолкова, че усещам истинска празнота, когато пътувам с метрото и нямам нет. До това води пристрастяването към смартфона.

За моя радост - и спокойствие на нервите, Мтел, GLOBUL и VIVACOM официално обявиха пускането на 3G-покритие по всички линии на метрото. По този начин ще имаме възможност да провеждаме разговори и да използваме интернет дори и под земята. Мрежата ще покрива както тунелите на подземната железница, така и станциите за чакане.

Според официалната информация мрежата ще се ползва едновременно от трите оператора. Това естествено повдига въпроса, дали тя ще успее да поеме нуждите на потока пътници. Според телекомите мрежата ще оперира без проблем, като поддържа скорости до 42 mbps за сваляне и до 5.76 mbps за качване на информация. Дневният капацитет на ползване е 450 хиляди души. Това би трябвало да подсигури безпроблемен 3G достъп на пътниците, които на дневна база са към 370 хиляди.
Внушителната инвестиция е коствала 1,7 милиона евро на трите оператора, които обаче набързо ще си върнат вложените средства. От Метрополитен обясняват, че в станциите ще се използва антенна система, а в тунелите ще бъде заложено на излъчващ кабел.

Подобна иновация бе очаквана и необходима, тъй като частта на метрото от Софийски университет до Цариградско шосе бе без покритие. Често съм засичал хора, очакващи мотрисата да излезе в открития участък около Дианабад, за да проведат бърз разговор. Други пък зареждат нова страница в браузъра си, за да премине по-бързо пътуването им.

Равносметката е, че 23 станции и 36 километра трасе на софийското метро ще ползват мобилен интернет, независимо от оператора. Предвидено е пускането на 3G мрежа и в участъците, които в момента се застрояват.

Успокоение е да знам, че дори без книга, ще има с какво да се занимавам в метрото. Иначе неизменно те удря клаустрофобия в тези тъмни тунели, зяпайки в тъмнината.