Интересът към почивките в Египет расте, въпреки продължаващите атентати

Интересът към почивките и екскурзиите в Египет се увеличава, въпреки усложнената вътрешнополитическа обстановка и продължаващите терористични нападения. Това споделиха родни туроператори пред екипа на shareno.bg. Българите масово са привлечени от сравнително ниските цени за екзотичната дестинация в сравнение с годините преди Арабската пролет и смяната на режима в страната, когато пътуване със самолет до пирамидите в Кайро и отдих в някои от курортите на Червено море не бяха по джоба на всеки.

„Сега 7 нощувки в Египет, с включено посещение на столицата Кайро и пирамидите, круиз по Нил и пътешествие до древния град Луксор излизат около 1000 лева. Когато се включат всички допълнителни разходи и с джобните – цената на пътешествието е около 2000 лева на човек. Разбира се, всичко зависи от избраните екскурзии и програма, така че цената може да варира”, сподели пред екипа ни Мариела Димитрова, сътрудник в една от големите туристически агенции у нас. Тя подчерта, че обстановката в екзотичната държава е доста спокойна през последните месеци и няма място за притеснения.

Освен това тепърва предстои пикът на туристическия сезон в Египет, тъй като страната се посещава най-често през есента, зимата и пролетта. Лятото е прекалено горещо, като на места температурата достига до 45-50 градуса през ден. В момента текат ранни записвания за Коледните и Новогодишните празници в африканската перла.

 

Скок на приходите от туризъм със 123,5%

 

Приходите от туризма в Египет са се увеличили с внешителните 123,5% или със 7,6 милиарда долара през миналата година в сравнение с 2016 година, съобщи праветилствен източник пред агенция Ройтерс. Съответно броят на чуждестранните посетители в страната е скочил с 54% до 8,3 милиона души. Разбира се, цифрата е далеч от пиковите за туризма в страната години преди военния преврат и смяната на режима през 2011 година. За сравнение през 2010 година Египет е бил посетен от 14,7 милиона души.

Ето защо властите и частния сектор в Египет всячески се опитват да привлекат чуждестранни посетители. Цените на туристическите услуги са доста намалени в сравнение с тези преди 8 години и се предлагат множество атракции за туристите. Археолозите и Министерството на културата също се включват в жизненоважната за бюджета на страната „битка” за привличане на туристи. Най-високият мъж на пранетата и най-ниската жена например се срещнаха в Египет по инициатива на местните власти в началото на годината. 35-годишният фермер от Турция Султан Кесен се смята за най-високия човек в света. Ръстът му е 251 см. Той се срещна с Джоти Амджи от Индия, призната за „най-малката жена в света” с ръст от едва 62 см. Рекордьорите участваха във фотосесия за привличане на туристи към египетските забележителности. 

 

Нов Сфинкс  е бил открит в Луксор
 

Нова статуя на Сфинкса пък беше ненадейно открита през изминалия уикенд в древния град Луксор. Работник се натъкнал на монумента по време на ремонтни дейности на път в Луксор, съобщи ръководителят на Управлението по делата на паметниците на древността Мухаммед Абдел Азиз. Чиновникът забелязал, че статуята има аналогична форма с тази на знаменития Сфинкс в Гиза – тяло на лъв с човешка глава. Археолозите не бързат да извадят изцяло древния паметник от земята, за да не го повредят при рязката климатична промяна.

Фараонът Хефрен е разпоредил създаването на статуята на Сфинкса в Гиза. Той е представител на Четвъртата династия на Древното царство и се смята, че е живял около 2500 година до новата ера. Изсечената от скала статуя на лъв с човешко лице до ден днешен си остава най-голямата в света. Смята се, че Хефрен е поръчал да се придадат черти от неговото лице на чудовището. Сфинкс в превод от арабски означава „баща на страха”. Според историците всеки следващ фараон е смятал за свой дълг да съхрани основите на Сфинкса и само са поръчвали да „обновяват” чертите на лицето му със своите собствени.