Идеи за пътешествия през пролетта

Красиви и пъстроцветни багри при „събуждането” на природата, цъфнали цветя и разлистени дървета. Със затоплянето на времето и изобилието на слънчеви лъчи, желанието ни за пътешествия и вълнуващи преживявания несъмнено се увеличава.

И макар странната обстановка, с която се учим да живеем от година, желанието ни за пътешествия след подобна изолация напира.

Туристическият портал NasamNatam.com наскоро публикува класацията за пролетта на 2021 г. с най-търсените чуждестранни почивки и екскурзии при българите, а за вас сме подбрали тяхната кратка класация извън и в страната.

Далеч от Европа

Вероятно не сте учудени, но едни от най-интригуващите дестинации сред предпочитанията на българите, се оказват страните от Азия и Африка.

Храмове, тропически гори, природни чудеса, живописни градини, плажове и разбира се, безкрайни насаждения с чай – Шри Ланка преразкрива азиатския колорит и приветливото местно население.

Поглеждайки в другата посока, сафарито в Кения е едно от най-авантюристичните преживявания, които могат някога да ви се случат. Освен наличието на планински вериги, цветни коралови и бели пясъци по бреговете ѝ към Индийския океан, „предложението” на  африканската страна да наблюдаваш дивата природа отблизо е най-необичайното и запомнящо се приключение завинаги.

Египет печели интереса към себе си със своята богата история, красива природа и очарователните рифове на Червено море, но също и с древната си култура – гробниците, пирамидите и Сфинкса.

Йордания е друго изумително място, което съчетава култура и история, а собствената ѝ атмосфера ще плени всеки турист.

Европа

На юг от страната ни Гърция предлага на посетителите си безброй острови – кой от кой по-красив. Един от най-посещаваните обаче си остава Санторини. Райският остров със своята причудлива архитектура, в комбинация от тюркоазени морски води и красиви гледки, го правят желан обект, където да прекараме Великден и майските празници. Заедно с островите Крит и Родос са ценна находка за тези, които търсят разнообразна почивка.

Без съмнение, Италия също си остава една от най-обичаните дестинации от българите. Ако търсите място, което съчетава романтична обстановка и висококласна кухня, то страната има да ви предложи по много от всичко, наред със своята 3-хилядна история и Ренесансово изкуство.

България

Последната година ни накара да се огледаме все по-надълбоко в неземното богатство на нашата родна страна, нейните културно-исторически ценности, както и природните ѝ забележителности. И ако ни беше отнета възможността за безпроблемно околосветско пътуване, то бяхме насърчени в посоката на опознаване на разнородните кътчета на родината ни. Нека разгледаме как стоят нещата тук. 

Когато става дума за история, то страната ни има много за разказване и посещаване. Вероятно знаете, но един от най-старинните градове в света, както и най-старият все още населен град в Европа, се счита именно Пловдив. Останките от римски руини, античността и красивата архитектура на града ще ви пленят.

Столицата на Втората българска държава между 12-ти и 14-ти век – Велико Търново, е друго място, което има какво да предложи на туристите си. Разположен и на хълма Царевец – то там е главната атракция на града, където можете да видите останките от средновековната крепост, придружени с живописна гледка над града.

В морската ни столица – Варна пък е било открито най-старото златно съкровище в света, датиращо от 4200 – 4600 г. пр. Хр.

Ако искате да се насладите на автентична българска архитектура, народни фестивали и интересни исторически забележителности от Възрожденския период, то Копривщица е точната дестинация.

За почитателите на природата и нейните причудливи форми има доста места, където може да се насладите из страната.

Седемте Рилски Езера са едни от най-емблематичните забележителности, а скални феномени като Белоградчишките скали, Перперикон и Каменните гъби също ще впечатлят със своите формации и легендите от ранната история, свързани с тях.

Наред с разнообразието от чудноватия и магичен свят на множеството пещери в страната, пещерата Проходна е сред най-известните от тях и заради специфичния си облик е наричана още “Божиите очи”.

Културното наследство на страната ни е също толкова богато, а Рилският манастир е един от най-важните културни, археологически и исторически паметници с България.

Друга част от това ни наследство са и Боянската църква, Казанлъшката гробница, Мадърският конник, Етнографският музей на открито “Етър”, последният от които е представителен за българския бит, занаятчийство и култура.

Неоспорим факт е, че всяко кътче има какво да предостави на своите посетители и да им предаде от своята непокътната атмосфера. И макар изброените обекти да са разпръснати по цялата територията на нашата китна страна, то пътуването с кола е чудесно и препоръчително по ред причини – свободата да го споделим със своите близки, наред с прекрасните пейзажи, които могат да се наблюдават, както и усещането за независимост.

 

Материалът е взет назаем от www.finko.bg