Хюга – новото име на щастието

Бягство от ежедневните проблеми или начин на живот, датчаните ни учат как да живеем уютно и ни показват защо са смятани за едни от най-щастливите хора в света. Тайната се крие в Hygge (чете се хюогъъ или хуугъ) или датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота.

Трудната за произнасяне дума представлява подход към живота, който включва позитивност, уют, наслада от малките неща, пълноценно общуване. Тя обхваща всичко от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“.
Хюга е усещането за щастие, което ни е така нужно, но често пренебрегваме. Все повече хора от цял свят прегръщат датската концепция за уют и я приемат в живота си в опит да възстановят истинската наслада от него.

За тези, които са забравили как да се радват на малките неща, вече има експерти по хюга. Майк Викинг е един от тях. Това, което го прави най-подходящият наставник по хюга е не само датското му гражданство, но и позицията, която заема като изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. След години проучване на причините за личната удовлетвореност от живота той разкрива разковничето за щастлив живот на датчаните в своя бестселър "Малък наръчник по хюга". Чуйте неговите разсъждения тук и намерете своите моменти на блаженство:

https://www.youtube.com/watch?v=Pl74ybpyNLk&feature=share

Хюга е щастие и вътрешен мир, хюга е за всеки, тук и сега, хюга е леснопостижима и не изисква много финансови средства, хюга е споделената радост, хюга е истинската ни същност.