Грижа за кожата след лятото

Летните месеци са прекрасни и ни карат да желаем да се отдадем изцяло на слънцето. Това е важно, защото се нуждаем от витамин D, а без слънце определено не можем да си го набавим.  От друга страна прекаленото излагане на слънчеви лъчи води до изгаряне и проблеми с кожата. За да се избегне рискът от това, трябва да спазваме определени правила, да не прекаляваме и да използваме необходимата козметика.

 След края на лятото и безгрижните часове под слънцето, кожата е дехидратирана и с леко уморен вид и  е време да помислим за възстановяването ѝ. Обезводнената кожа изисква специално отношение, тъй като реагира остро на всички външни дразнители: почервенява, загрубява, появяват се лишеи и загубва своята еластичност. През есента и зимата този проблем значително се обостря: изкуственото отопление и сухият въздух допълнително утежняват положението. Липсата на витамини, стресът и обилното използване на декоративна козметика също не са сред най-добрите приятели на дехидратираната кожа.  

За да възвърнем мекотата и естествения ѝ блясък, трябва да я хидратираме и подхраним. Насищането с вода трябва да постъпва в кожата не само отвън, но и отвътре. Това означава да пием повече вода, идеалният вариант е около 2 литра и да набавяме необходимите витамини чрез храната, която приемаме.

След изгарянето на слънце кожата има нужда от около 15 дни, за да се възстанови. След този период може спокойно да почистим цялостно лицето, като отстраним мъртвите клетки. По този начин ще  възстановим нормалния приток на кислород в кожата и ще стимулираме подновяването на клетките. След ексфолирането трябва да използваме хидратиращ продукт – крем или балсам, както и серум с витамин C, за да се предотврати вредното въздействие на слънцето или депигментацията.  

Мезотерапията е една чудесна процедура за възстановяването на кожата след лятото. Инжектирането на комбинация от витамини, минерали и тъй необходимите за кожата хиаулоронова киселина и колаген  я освежава, хидратира, еластичността се подобрява, което от своя страна води до премахване на фините бръчки по лицето.

Ексфолиации и пилинги, хидратация, използване на силно хидратиращи кремове, подхранване и укрепване чрез маски, мезотерапия с високо съдържание на витамини, колаген и други укрепващи вещества. Всички тези манипулации ще подхранят кожата и ще ѝ помогнат да се възстанови след силното слънце.