Големият Буфон си тръгна като №1 в Европа

Италия претърпя футболен апокалипсис, след като не се класира на световно първенство за първи път от 1958 г. Адзурите не можаха да преодолеят Швеция на баражите за Мондиал 2018, след като паднаха от Швеция с 0:1, а в реванша завършиха 0:0. Сред най-тъжните в състава на италианците бе легендарния вратар Джанлуиджи Буфон, който изигра последния си мач за отбора. Кадърът със сълзите в очите на футболиста обиколи телевизиите по цял свят. Големият Джиджи, който през януари ще стане на 40 години обаче има всички основния да се гордее със себе си и с това, което е постигнал във футбол.

Буфон се оттегля от сцената като №1 в Европа. Той е рекордьор по мачове за родината си на Стария континент, но в световен мащаб отстъпва на египтянина Ахмед Хасан, който има 184 срещи с екипа на "фараоните".
След него в Европа се нареждат: Икер Касияс (Испания) - 167 мача, Виталийс Астафиевс (Латвия) - 166, Мартин Рейм (Естония) - 156 и Лотар Матеус (Германия) - 150.

Буфон обаче пропусна възможността да стане единственият футболист в световната история, играл на шест световни първенства. Ако Италия се беше класирала за шампионата в Русия, той щеше да стигне до този голям рекорд. Сега обаче остава "само" с пет, колкото имат и Лотар Матеус и Антонио Карбахал.