Големите победители на „Оскарите“

Наградите на филмовата академия на САЩ, известни като „Оскар“, са най-значимите в света на киното. Те се раздават всяка година на бляскава церемония в Долби Тиатър, Холивуд.

94-тата церемония по връчването на наградите „Оскар“ се състоя на 27 март и събра съзвездие от популярни лица. Статуетката в категория „Най-добър международен филм“ бе отредена за японския филм „Карай колата ми“, а за най-добра анимация - „Енканто“. Най-добър документален филм тази година е Summer of Soul”, а за филм с най-добър оригинален сценарий бе отличен „Белфаст“.

Филмът CODA: Дете на глухи родители“ е най-големият победител на вечерта. Той спечели две статуетки за „Най-добър филм“ и „Най-добър адаптиран сценарий“.  Филмът представя живота на чуващата тинейджърка Руби, израстнала в семейство с глухи родители. Сюжетът е насочен към това да покаже как едно младо момиче жонглира между амбициите си за музикална кариера и семейството си, което зависи от нея, за да общува с околните. Няколко от главните роли са дадени на актьори, лишени от слух,а един от тях, Трой Коцур, бе удостоен с  „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля. Той е първият по рода си, получил такова отличие.

 

Стауетката за „Най-добра актриса в поддържаща роля“ отиде при Ариана ДеБоуз за ролята ѝ на Анита в римейка на класическия мюзикъл „Уестсайдска история“. ДеБоуз печели всеобщото признание за удивителното си превъплъщение в образа на Анита, откровена пуерториканка, която демонстрира таланта си да пее и танцува.

 

„Оскар“-ът за „Най-добра актриса“ отиде при Джесика Частейн за впечатляващото ѝ превъплъщение в образа на Тами Фей в биографичната драма „Образът на Тами Фей“. Филмът се фокусира върху ранния живот на Тами и продължава с обсъждане на неволите в брачния живот с евангелист и религиозните загадки, пред които се изправя. 

 

Уил Смит бе отличен в категория „Най-добър актьор“ за ролята си във филма „Методът Уилямс“. Това е първият „Оскар“, който печели актьора, присъден му за превъплъщението в образа на бащата на тенисистките Серена и Винъс Уилямас. Все още не е ясно обаче дали няма да му отнемат статуетката заради шамара, който удари на водещия Крис Рок, в опит да защити съпругата си.

 

Статуетката за „Най-добра режисура“  отиде при новозеландката Джейн Кемпиън за филма „Силата на кучетата“.  Филмът е психологически уестърн с модерен дух, който преобръща жанра. Заглавието е библейски цитат, визиращ силата, с която браним хората, които обичаме. Сюжетната рамка е от роман на Томас Савидж, писан през 1967 г. С усета си за равен съспенс при режисурата, във филма Кемпиън гради и сблъсква психологии през поетични детайли.

 

Видимо изненадани от присъдените им „Оскари“ бяха Били Айлиш и брати ѝ Финиъс О‘Конъл. Те получиха статуетката за „Най-добра песен“  към филма „Смъртта може да почака“ от поредицата за Джеймс Бонд.

 

След бляскавата и изненадваща церемония по връчване на тазгодишните „Оскари“ вече с нетърпение очакваме следващата година, за да видим новите победители.