Евро 2020 – триумфът на Италия

Европейското първенство по футбол, което отмина и короняса Италия като шампион, ще остане в историята. Най-малкото с това, че официалното му название беше Евро 2020,  но се проведе година по-късно заради пандемията от коронавирус.

Евро 2020 се проведе в 12 града от 12 различни страни – практика, която по принцип не е популярна. Обикновено европейските и световните първенства се провеждат в една или максимум две държави при споделено домакинство.

Сега обаче, още преди пандемията, се знаеше, че шампионатът ще се състои в цяла Европа – един вид като обединение на континента и по повод 60-годишнината на УЕФА.

Така държави като Азербейджан и Румъния, които не са имали шанса да домакинстват на голям спортен форум, получиха възможността да приемат мачове от шампионата.

Големият финал бе на митичния стадион „Уембли” – бижуто на английската столица Лондон. Един срещу друг се изправиха Италия и Англия, а финалът бе повече от оспорван. В крайна сметка „адзурите” спечелиха след изпълнение на дузпи, а британците бяха повече от разочаровани.

Изразът „It`s coming home” се превърне в It`s coming Rome (игра на думи). Вратарят на Италия Джанлуиджи Донарума стана играч на първенството, а в последствие си татуира купата върху крака.

Добри думи за представянето си заслужават датчаните, които отпаднаха от Англия на полуфинал след спорна дузпа.

Техният играч Кристиян Ериксен ще бъде запомнен с инциента от мача с Финландия, при който припадна на терена и се наложи спешно да влезе в болница. В крайна сметка датчанинът се оправи, но едва ли някога ще играе отново футбол на високо ниво, въпреки че е едва на 29 години.

Евро 2020 приключи с много емоции, любопитни случки, смях, сълзи, обрати...от всичко по много.

А световното първенство в Катар през 2022 г., вече чука на вратите ни.