Естетична дерматология: наръчник за начинаещи

Естетичната дерматология крие тайната на младостта. За разлика от тежките и често – рисковани хирургически интервенции, които пластичните хирурзите изпълняват с цел подобряване визията или корекция на големи несъвършенства, естетичният дерматолог моделира визията и самочувствието у своите пациенти с минимално инвазивни методи с дълготрайни, и почти мигновени ефекти.

Процедурите са много и разнообразни – корекция на устни, скулптуриране контурите на лицето, изглаждане на кожа и премахване на белези, старчески петна или бръчки. Всички тези неудобства, могат да бъдат успешно третирани и премахнати от квалифициран специалист-дерматолог в рамките на серия от правилно назначени процедури.

Когато говорим за здраве, няма място за компромиси. Хора, които все пак изпитват осезаем дискомфорт поради определена причина – била тя от дерматологичен характер или суета, допускат няколко генерални грешки, както са и склонни да правят компромиси с резултатите, стига те да са по-бързи. Затова и днес представяме един кратък наръчник при първи крачки в естетичната дерматология.

1. Намерете правилния лекар
И в естетичната дерматология, както в човешките взаимоотношения, доверието е основата, върху която се надгражда стабилна връзка. Намерете квалифициран специалист, у който имате абсолютно доверие и знаете, че ще се отнесе към здравето, личния ви комфорт и външен вид така, както би се отнесъл към своите. Лекар, който владее инструмента в ръцете си, а не оставя инструмента да владее него. Лекар, чийто първи и най-важен приоритет е здравето на пациентите.

Запомнете, че:
• добрият лекар не пести време от своите пациенти;
• добрият лекар поставя здравето на пациентите си на първо място;
• добрият лекар не търси лична облага;
• добрият лекар не прави компромиси както със себе си, така и с използваните инструменти и медицински продукти;
• добрият лекар не спира да се учи и самоусъвършенства.

2. Обемът не е основополагащ
Обемът не е основополагащ. Ако в дадени случаи, по-обемни устни или по-добре скулптурирано лице изглеждат изключително красиво, то в други същите методи биха довели до незадоволителни резултати и абсолютно никаква естетическа завършеност.

Естетичната дерматология привнася свежест, еластичност, натуралност и хармонична цялост. Тя стимулира естествените процеси в тялото и подмладява, а разкрасяването се появява като вторичен, естествен ефект от добре извършените процедури и високото качество на използваните продукти.

3. Запознайте се с процедурите
Квалифицираният специалист трябва да прецени кой е най-правилният метод за постигане на желаните резултати, било то чрез поставяне на филъри или друг тип третиране на определени участъци.

Както при хирургията и общата медицина, така и при естетичната дерматология, всяка една от процедурите има своите специфики, начин на протичане, възстановителен процес и възможни странични ефкети.

Вашият лекар трябва да ви запознае с всяка следваща стъпка и алтернатива, като процесът продължава в рамките на колкото брой консултации са необходими, до достигане на абсолютна информираност от страна на пациента. 

4. Представете своето медицинско досие
Естетичната дерматология със своите съпътстващи процедури, е клон от медицината, който изисква абсолютна информираност у водещия специалист за общото здравословно състояние на пациента, както и налични заболявания или генетични предразположености. Получавайки тази информация, водещият специалист намаля рисковете и нежелани странични ефекти от назначените терапии до минимум.

5. Натурална красота, а не обем
Натурална красота, а не обем – това е, което отличава добрия специалист. Той успява да постигне желаните резултати, без намесата му да бъде видима.
 

С уважение,

д-р Петрана Каляшева