Довиждане SIM, добре дошла eSIM

SIM-картите са на път да се превърнат в поредния отпаднал елемент от технологичното развитие. След като погълнаха MP3 плеърите, компактните фотоапари и други представители на потребителската електроника, има вероятност  новите смартфони в края на 2016 да се откажат от този физически елемент, като го заменят с неговия виртуалнен колега - известен като еSIM.

SIM-картите придружават устройвата ни още от най-ранните етапи на мобилната телефония. През годините претърпяват множество метаморфози, като постепенно се смаляват до mircoSIM и nanoSIM. Въпреки постигнатото, изглежда скоро няма въобще да мислим за размера на тези елементи, които ни предоставят нашите мобилни оператори. Виртуалната карта, еSIM, пристига още тази година.

Какво предствляват виртуалните SIM-карти?

Те ще бъдат част от фабричния хардуер, инсталиран на нашите мобилни устройства, позволяващ да се свързваме с мрежите на мобилните оператори. T.e., нашето устройство ще изпълнява функциите и на SIM-карта, без да е необходимо да му поставяме реална такава.

Какви предимсва ни дава?

eSIM отваря широки възможности, които бихме могли да обобщим най-просто с идеята за по-голяма свобода за потребителите при смяна на мобилни оператори, при избор на услуги и смяна на тарифни планове, при управление на роуминга по време на пътувания в чужбина.

С новата технология преставаме да сме зависими от физическа SIM-карта. Отпадат затруднения, свързани с невъзможност за ползване на мобилни услуги, поради загуба или повреда на картата; няма да се налага тя да се сменя всеки път, когато сменяме оператор. Това дава възможност лесно да ставаме абонати на услугите на местен оператор при пътувания зад граница и така да пестим разходи от обаждания и мобилни данни в роуминг.

Преносимостта става бърза и лесна. Отпада нуждата да получаваме всеки път отделна физическа SIM-карта от всеки оператор. Едно обаждане би било достатъчно за активация. Освен това, една eSIM ще може да осъвместява абонаменти към няколко оператора (приблизително до около двадесет), между които бързо да превключваме, ако не можем да имаме едновременно две активни връзки.

Говори се, че от миналото лято Apple и Samsung са започнали преговори с GSMA (организатори на известния Mobile World Congress и обединяващи интересите на всички мобилни оператори по света), за изготвяне на единен стандарт за eSIM . Очакванията са за поетапно въвеждане на новата технология на различни устройства, като смартофоните ще са последни. И все пак, говори се за края на настоящата година.

Такава технологична революция, замислена в полза на потребителите, представлява голямо предизвикателсво за индустрията. Възможността с лекота да се сменят оператори при избор на изгодни тарифни планове ще преосмисли бизнеса и ще окаже влияние върху всеки един сегмент по веригата.