Дебитни карти за деца и младежи

От родителите зависи какво е отношението на децата към парите. В предходния материал Ви дадохме няколко съвета как да възпитате финансова грамотност у най-малките, а днес ще се заемем с варианти за практическото им приложение. 

Веднъж отговорили си на въпроса „достатъчно ли са узрели децата ни, за да разполагат свободно с парите си?”, родителите могат да пристъпят към сериозната крачка да снабдят детето си с карта и да проследят първите му стъпки в света на финансите.

Тръгвайки на училище малчуганите се сдобиват с първия си мобилен телефон, първия компютър, а защо не и с първата дебитна карта. Използването им благоприятства развитието на финансова култура, както и изгражда по-голяма отговорност и независимост.

Издаването на дебитни карти за деца и младежи е услуга, предоставяна от няколко банки у нас. Всички те предлагат облекчени условия по издаването и поддръжката им, възможност за управление, мониторинг и контрол от страна на родителя, както и атрактивен дизайн, съответстващ на интересите на децата.

Пионер в областта е банка ДСК. Нейните предложения ДСК Старт и ДСК Тийн представляват специално разработени разплащателни сметки за деца от различни възрастови групи - от 7 до 14 години и от 14 до 18 години, съответно. Техните ползватели получaват джобните си в лична банкова сметка и теглят пари от собствена дебитна карта. Родителите контролират колко харчи детето според предварително зададени лимити за теглене от банкомат.

Най-малките ползват сметката и картата си ДСК Старт безплатно. За тях няма такса за откриване или издаване на картата, няма такса за обслужване на разплащателната сметка, няма такса за теглене от банкомат на банката. Детето само може да избере дизайна на пластиката.

ДСК Тийн предоставя изгодни условия за ползване на разплащателна сметка и дебитна карта. Няма такса за откриване на разплащателната сметка и за издаване на картата, а таксата за теглене от банкомат е 0,10 лв. Обслужването на разплащателната сметка е безплатно.

За придобиване на първоначални банкови и финансови познания спомагат и от Централна кооперативна банка. Техните варианти са насочени към деца между 10 и 18 години и са два –  карти Fun и Cool. Те се издават без такса за откриване на сметка и без такса за избор на дизайн, с преференциална такса за теглене от банкомат на ЦКБ в размер на 0.10 лв. Младежите на възраст от 10 до 13 години могат да се възползват от собствена карта Fun, с която да теглят пари от банкомат. Тийнейджърите между 14 и 18 години, използвайки карта Cool,  могат да се разплащат при търговци и в интернет, както и да теглят пари от банкомат. За дизайн на картите се ползват рисунки, победители в конкурса за детска рисунка "Нарисувай своята емоция", проведен от ЦКБ.

Първа инвестиционна банка също излизат с предложения за дебитни карти за деца и младежи, разделени в две категории - Debit MasterCard PayPass Kids (за деца между 7 и 13 години) и Debit MasterCard PayPass Teen (за тийнейджъри между 14 и 18 години). И в двата случая картодържателят има право да тегли пари от банкомат, както и да плаща в търговски обекти, включително и да прави бързи безконтактни плащания до определените от родителите лимити на картата.

Условията, които предлагат от банката са в услуга на родителите. Не се заплаща такса за издаване и поддръжка на картата, не се дължат такси при плащане в търговските обекти или теглене пари от банкомат на Fibank, няма такси при преиздаване на картата поради изтичане срока на валидност. За всяка възрастова група банката предлага по три вида дизайн, създадени от деца за деца. Изборът е изцяло в ръцете на малчугана.

Този месец Първа инвестиционна банка взе участие в Конференция за образование и дигитална грамотност. Съвместно с DigitalKidZ (инициатива на Фондация “Дигиталните деца”), на 15 октомври, бе проведена дискусия, посветена на „Ранно финансово образование“ при подрастващите. Сред обсъжданите въпроси бяха най-честите родителските грешки за децата и парите, най-добрите съвети, свързани с финансовата грамотност и как да научим децата си да пазаруват онлайн безопасно.

Целта на проведената инициатива, както и на разширеното предлагане на дебитни карти за най-малките е да подобри финансовата им култура, отговорност и дисциплина.

Независимо кой вариант ще изберете, то със сигурност повишаването на финансовата грамотност на децата и изграждането на полезни навици у тях още от ранна детска възраст, им дава силата да поемат в свои ръце контрола над финансовата си съдба.