Да изберем най-подходящия смартфон за подарък

Празничното настроение вече се е загнездило в мен като муха на мед. Започнах да следя най-новите оферти и чакам да се появи златната възможност за устройство на добра цена. Обикновено залагам на този период от годината, за да сменя телефона или друга от високотехнологичните джаджи, които ползвам. Тази Коледа отново смятам да се сдобия с новичък телефон, но все още не съм решил какъв точно да е той.

Факторите, за да избера точното устройство са няколко. Държа много на батерията, както и на бързината и камерата. Нека обаче ви запозная с кратка разбивка на различните компоненти, които вкупом описват най-подходящия за мен продукт. Така може по-лесно да реша какъв смартфон да си подаря за празниците.

Особено държа на възможно най-дългия живот на батерията. Често се случва да говоря с часове по работа, което изисква източникът на енергия за апарата да е стабилен. При смартфоните това е болна тема, като часовете разговори са доста ограничени. Изглежда големият размер на Samsung Galaxy S4 е спомогнал до известна степен за преодоляването на този проблем, тъй като спецификациите показват 17 часа време за разговори. Това е предимство, което значително го отличава от 10 часа, с които разполагате, ако имате iPhone 5S.

Тази особеност разбира се не е единствената, която определя качествата на смартфона. Ако батерията издържа, но качеството на разговора е лошо, то и с нея и без нея, сте в лоша позиция. За да сте сигурни, че основната функция на устройството е добра, то направете му малък тест в шумна среда. Един подобен разговор ще ви даде реална представа дали може да се доверите на този телефон. Да не забравяме, че въпреки всичко, това си остава телефон, а не фотоапарат или видео плеър.

А когато телефонът е с хубав дизайн и удобен, това наистина прави използването му истинско удоволствие. В случая големите смартфони губят точки, защото са твърде големи, за да се държат удобно и да провеждаме разговори. Докато апарати, които са със среден размер на дисплей, доставят най-голям комфорт при разговор. Ако не друго,  то поне по-малко се уморява ръката от държането на по-широката рамка.

Апаратите с малки дисплеи също вършат работа, но ако често гледате видео или отваряте документи, то може да направите компромис с неудобния размер на по-големите устройства. Това не значи съвсем да се изхвърляте, тъй като смартфон с размер на дисплея над 4 инча, би трябвало да ви свърши работа. Важно е в случая и да обърнете внимание на резолюцията на дисплея. Колкото по-голяма е тя, толкова по-добра визуализация ще получавате, особено на видео, снимки и документи за четене.

Днешните смартфони не минават без едно основно предимство, а именно камерата. Тя се превърна в неразделна част от модерните устройства, които с всеки нов модел предлагат още по-добри характеристики за нея. Сред апаратите с по-добри характеристики се нарежда Samsung Galaxy S4 със своята 13-мегапикселова камера. Мога да ви кажа обаче, че разлика в изображенията, които прави той и примерно iPhone 5S, няма. Те са еднакво добри, което само по себе си показва, че не само мегапикселите са определящи. Винаги правете тест на картината, която получавате при снимане на тъмно и със светкавица, преди да се спрете на апарат, за който държите да прави хубави снимки.

Внимание трябва да обърнете и на операционната система. Ако до момента сте били примерно с Android, ще ви е доста трудно да преминете на IOS. Затова се съобразете, дали подобна промяна си заслужава. Всяка от операционните системи си има предимства и недостатъци, затова ако сте готови за промяна или тепърва ще ползвате смартфон, най-добре се запознайте в детайли с тях.

За да работи телефонът ви добре, то той трябва да разполага с добър процесор. Ако видите, че той е четириядрен, смятайте, че ще действа светкавично и няма да бави работата. Устройствата с двуядрен процесор са читави, но могат да ви се опъват на моменти. Внимавайте при покупката на телефон с по-малко ядра, това би ви спестило пари, но определено ще се отрази на качеството на работа.

Вярвам, че след сравнително краткия разбор успях да се насоча към предпочитан от мен модел телефон. Надявам се, че съветите ми са помогнали и на вас да направите своя избор за коледен подарък.