Български плаж се нареди сред най-красивите в Европа

Едва ли има човек, който да не свързва Каварна с рок феста, който се провеждаше до преди няколко години там. Оказва се обаче, че градът е известен не само с рок, но и с един от най-красивите плажове в Европа.

Туристическият портал European Best Destinations определи най-добрите европейски плажове за 2019 г. Българският Болата заема 16 място в класацията. Нарежда  се след Vlychos в Гърция, Mamaia в Румъния, Bolonia в Испания, Positano в Италия и Cala Pregonda в Испания.

Този малък залив край Каварна е признат за най-красивия български залив в световен мащаб. В миналото достъпът до него е невъзможен, защото попада в забранена военна зона. Днес това пък е защитена природна територия. Болата е единственият пясъчен плаж в района на нос Калиакра. През него тече река, която се влива в морето, а от двете му страни се издигат скали, в които стихията е издълбала множество пещери. Ако това лято минавате покрай Каварна, горещо ви препоръчваме да отидете и да видите един от най-красивите плажове в Европа.

В класацията най-добрите европейски плажове за 2019 първо място заема  хърватският Pasjača в Конавле. Най-красивият плаж в Европа се намира в сърцето на величествения регион Конавле, на 10 минути от Цавтат и на 30 минути с кола от перлата на Адриатика - Дубровник.

На второто място е класиран испанският Nerja. Той е разположен в един от най-красивите европейски региони - Андалусия, на час път от летището в Малага. На третото място отново се нарежда хърватски плаж. Nugal, на Макарската ривиера, е определян и като една от най-потайните пясъчни ивици на Стария континент. Топ 10 се оформя от Numana Alta в Италия.