Благодарение на Кольо сега плащам по-малко на Боб

Сигурно тези дни сте станали свидетели на медийната „война”, която се разрази между Кольо и Боб. Ако все още се чудите кои са тези персонажи, това са главните действащи лица от новия рекламен клип на Виваком – Call-Yo, който провокира доста разгорещена дискусия сред онлайн обществото.

Ето как започна всичко: ноември месец миналата година се появи виртуалният оператор Bob /значението на абревиатурата означава best of both/. Концепцията на Bob беше новаторска, тъй като нито един от операторите до момента не предлагаше толкова примамливи условия. На практика Bob предложи: разговор за 0,12 ст./мин. към всички национални мрежи; 150 безплатни минути към всички мрежи; 150 безплатни смс-и; без месечна такса и безсрочен необвързващ договор, което го направи първия оператор, предлагащ толкова ниски цени и необвързващи условия. Както знаете обаче, конкуренцията никога не спи. В отговор на революционната оферта на Bob, след няколко месеца се появи предплатената услуга на Виваком - Call-Yo /Кольо/ с уж по-атрактивни на пръв поглед условия: разговор за 0,11 ст./мин.; без договор; без месечна такса; без такси за активиране, деактивиране на услуги и разговор с оператор. Няма нищо лошо в градивната и етична конкуренция. В случая обаче Виваком пусна в медийното пространство един леко агресивен от гледна точка на лоялната конкуренция и противоречив рекламен клип на новия си план Call-Yo /Kольо/: http://vbox7.com/play:6249ed214b. Клипът разбуни духовете и провокира активна дискусия в обществото относно лоялната, и нелоялна конкуренция, и къде е границата на етичността и коректността, която не бива да бъде прекрачвана. Рекламата беше провокативна, от гледна точка на това, че наблягаше не толкова на предимствата на Call-Yo, колкото на недостатъците на Bob. Това провокира Bob  да отвърне на удара като намали цената на разговор от 12 ст./мин. на 10,8 ст./мин. Отговорът на Виваком беше мигновен като и те намалиха цената на 10,8 ст./мин. и на практика цените за разговор се изравниха. Получи се интересен сблъсък, който досега не се беше случвал толкова директно между операторите. За пръв път от много време насам и двете страни открито показаха зъби и хъс да бранят териториите си, което в крайна сметка се оказа печеливша формула за нас – крайните потребители, тъй като конкуренцията доведе до намаляване на цените. Тези ценови войни ме накараха от чисто любопитство да се разровя по-дълбоко из двата тарифни плана и открих някои дребни, но съществени разлики:

1. Call-Yo не е абонаментна услуга с договор, а предплатена, което значи, че всеки месец се предплаща предварително ползваната услуга.
Bob не е предплатена, a абонаментна услуга с необвързващ безсрочен договор, който може по всяко време да се прекрати.
2. Call-Yo няма месечна такса, но всеки месец се предплаща предварително определена сума за ползваните услуги. Bob няма нито месечна такса, нито предплащане на услугите.
3. Стартовият пакет, за да активираш Call-Yo е 14 лв., а за да активираш Bob е 14,90 лв.
4. Разговорите с Call-Yo са 10,8 ст./мин, но само при условие, че за периода от 30 дни презаредиш ваучер за 10 или повече лв. Ако за периода от 30 дни не презаредиш или презаредиш сума по-малка от 10 лв, говориш на 0,34 ст./мин., което е 3 пъти по-скъпо.
При Bob разговорът също е 10,8 ст./мин. без скрити условия. Цената си остава непроменена, без значение кога, с кого и колко говориш и без да презареждаш предварителни суми. В края на месеца плащаш това, което си изговорил, нито повече, нито по-малко. То може да е 0 лв.
5. При Call-Yo нямаш безплатни разговори и смс-и, при Bob имаш 150 безплатни минути към всички мрежи и 150 безплатни смс-и.

Конкуренцията е хубаво нещо! В крайна сметка „благодарение на Кольо, плащам по-малко на Боб”, каза един френд. И тъкмо страстите се бяха охладили, цените изравнили, а играчите уморили, когато на хоризонта се появи 3-ти играч, който наново възпламени „ценовата война”. С гръм и трясък се появи по-големият брат на Bob – Bigbob. Големият Боб отново хвърли ръкавицата към Виваком с ново предизвикателство: 150 безплатни минути към всички мрежи; 150 безплатни минути към всички фиксирани /домашни/ номера; 150 безплатни sms-a; разговор за 10,8 ст./мин. и такса 9,60лв/ на месец.

Очаквайте продължение от брата на Кольо …