Битка за небесата

Спомняте ли си времето, когато дисковото пространство беше в недостиг!? Доста време мина от тогава. Сега не само, че е в изобилие, ами го предлагат безплатно отвсякъде. И тъй като е безплатно, приемаме. Аз лично имам регистрации на няколко различни места, които предлагат съхранение на файлове на отдалечено място, в интернет или в Облака, както наричат тази „първична супа” от свързани компютри. Също така може да чуете облачни услуги или изчисления в облака и други. Така нареченият облак на пръв поглед звучи като нова концепция, но реално съвместява някои отдавна съществуващи технологии, като основно разликата е в мащабите.

Далеч съм от мисълта, че бих могъл да обясня точно какво са облачните услуга. Всъщност намерението ми единствено да направя паралел между някои от по известните услуги за отдалечено съхранение на файлове. Ето и фаворитите: Яндекс Диск, Google Drive, dox.bg, Media Fire, dropbox.

Яндекс.Диск – http://disk.yandex.ru/

Нова услуга от братята руснаци. Това много прилича като в отговор на Гугъл Диск, но все пак и самите Яндекс са едни от най-върлите конкуренти на Гугъл търсачката. Все още няма възможност за свободна регистрация. Може да си оставите мейла и като са напълно готови със системата ще получите покана. Очаква се да отпуснат 10 ГБ безплатна памет. Достъпен е през браузъра, така и за Windows и Mac.
Google Drive - https://drive.google.com

Изисква инсталация на програмка, с която ще се управлява дисковото пространство. Интерфейса си е през браузъра. Безплатното пространство е 5ГБ, ако искате да закупите допълнително 25ГБ, ще струва 2.50 долара на месец. Поддържат над 30 вида типа файлове, като може да се отварят директно в браузъра. Възможността да се споделя информацията извън Гугъл драйв е изключително улеснена с помощта на Gmail и Google+.
Dox.bg – dox.bg
Както се вижда и от името, това е българска услуга, предоставена от abv.bg. Размера на безплатното пространство е 3 ГБ, а трансфера на файлове е с големина до 1 ГБ. Ако целта е просто да се сподели файл не се изисква регистрация.
Media Fire – mediafire.com
Изключително голямо дисково пространство – 50 ГБ. Недостатъкът е, че не може да съхранявате файлове по-големи от 200 МБ. Така наречените one-time линкове са валидни за 15 дни. За 9 долара на месец може да си вземете 250 ГБ и големината на файловете може да бъде до 4 ГБ. A one-time линковете са с валидност 500 дни.
Dropbox – dropbox.com

Dropbox пък е една от по старите услуги за съхранение на файлове. Тя не дава толкова много безплатно дисково пространство при първоначална регистрация – скромните 2 ГБ. Но те използват един много хитър маркетингов трик, а именно дават безплатно още ресурси, ако поканите свои приятели. На всеки привлечен приятел дават по 500МБ, като има лимит до 16 ГБ. Отделно има още няколко поощрения за още 750 МБ, в случай че изпълните няколко елементарни действия.

Истината е, че има голям избор. За феновете на безплатните услуги не от значение какво точно ще изберат и лутането няма да бъде такъв голям проблем. За бизнес потребителите има какво да се разгледа.

Ще ми бъде интересно да разбера за други подобни услуги, които използвате.