Безопасността и здравето на всеки пациент е наша първа задача

Д-р Спартак Милев е роден в Петрич. Завършва медицина в Медицински университет – София през 1997 г. Впоследствие специализира Обща хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Пластична, реконструктивна и естетична хирургия.
Член е на БАПРЕХ (Българска асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия) и на EBA (European Burns Association). От 2015 г. е лекар-пластичен хирург в МБАЛ „Скин Системс“. В момента завежда Отделението по пластично-възстановителна хирургия.

- Д-р Милев, има ли възрастово ограничение при поставяне на гръдни импланти?

- При уголемяване на гърдите със силиконови импланти най-общо можем да разделим пациентите на две групи. Първата са млади момичета, които все още не са раждали, а втората - пациенти, които са кърмили и имат известно отпускане на бюста с изконсумирана част от паренхима на гърдата. Възрастово ограничение няма, имаме пациенти и над 50-55 г.

- Крие ли някакъв риск поставянето на импланти при момичета на 18-20 години?

- При младите момичета оформянето на гърдите трябва да е приключило. Също така трябва да са минали поне пет-шест години от първата менструация и през последните две години бюстът да не е нараствал. Относно кърменето и бременността няма абсолютно никакъв проблем. Силикон-геловите импланти са високотехнологични продукти, които нито могат да навлязат в майчиното мляко по време на кърменето, нито крият каквато и да било опасност както за майката, така и за бебето.

- Има ли сезонност при операциите за корекция на бюста?

- По принцип топлото време създава известен дискомфорт за пациента, но нашата клиника има добри условия, имаме климатична система, така че това неразположение е сведено до нула. Възстановителният период при подмускулно поставяне също не е дълъг. Първите два-три дни има болка, която е най-силна през първия ден. Тогава се приемат и обезболяващи медикаменти. До седмия ден обикновено пациентите вече нямат нужда от тях. Ако жената върши тежка физическа работа са необходими две-три седмици за възстановяване. Ако говорим за работа на бюро, става дума за седмица.

- Казвате, че възстановителния период след операцията е кратък. На какво се дължи това?

- Краткият възстановителен период се дължи на апаратурата, която използваме в МБАЛ „Скин Системс“. Тук прилагаме радионож, а не електронож. Той е на принципа на радиовълните, а не на електрически ток. С него кръвозагубата е минимална, травмата – по-малка, работи се по-бързо и съответно възстановителният период е по-кратък.

- Защо пациентите могат да ви се доверят?

- Всички хирурзи, които работим в „Скин системс“, сме пластични хирурзи с призната специалност в България, всички сме членове на Българската асоциация по пластична хирургия. Точно затова не правим компромис нито с материалите, нито с консумативите, безопасността и здравето на всеки пациент е нашата първа задача.

За повече информация: https://skinsystems.bg/bg/service/plastic-surgery