Бъдеще в сегашно време

Замисляли ли сте се колко бързо се развиват технологиите и докъде може да ни отведе този страхотен напредък? Преди няколко дни дори знаменитият Стивън Хокинг, пред когото дълбоко се покланям, прогнозира, че до 50 години вече ще живеем на Луната и ще сме на път към Марс. 50 години не са малко, но и в същото време не са чак толкова много. Живот и здраве и ние ще можем да бъдем свидетели на това „чудо“.

Днес обаче искам да отправим поглед към малко по-близкото бъдеще и по-точно към 2020-а година, от която ни дели малко повече от една петилетка. Според главния технологичен директор на Ericsson Улф Евалдсън тогава вече ще бъде налична 5G технология, от която ще зависят много неща от всекидневния ни живот. Благодарение на нея автомобилите ще бъдат умни и дори ще могат да бъдат управлявани автоматично, без да имат нужда от шофьор.

Обаче като знам колко много хора обожават да са зад волана и истински се наслаждават на шофирането, предполагам че много малко от тях ще се откажат от това удоволствие. За тях обаче също има страхотна новина. Свързани към 5G мрежи, всички коли ще могат да бъдат управлявани напълно безопасно и дори ще предупреждават за неизбежен сблъсък. Сблъсъци обаче почти няма да има и ще се превърнат в архаична рядкост. Просто си представете един по-хубав свят, в който няма да има никакви пътни инциденти. Звучи като епизод от научно-фантастичен филм, нали?

Да се върнем само 15-тина години назад и да си припомним, че тогава всичките технологии, които използваме сега, звучаха като научна фантастика. Спомням си, че като гледах филма „Специален доклад“ на Стивън Спилбърг бях изумен от екраните, които Том Круз управляваше единствено с едно размахване на ръката си. Сега вече всичко това е част от ежедневието ни и един тъчскрийн не може да впечатли и малко дете. Но тогава, пак повтарям, всичко това си беше научна фантастика. А всъщност не е било толкова отдавна.

И след тази малка скоба, която отворих, се връщам към прогнозата на г-н Евалдсън и съм абсолютно сигурен, че тя ще се сбъдне. Най-малкото, защото той говори за нещо, което неговата компания вече активно разработва. Чуха се слухове дори, че към проекта са се включили и други гиганти като оператора AT&T и автомобилния производител Volvo.

Може би и други компании разработват подобни технологии, но тази която ще се наложи на пазара, ще бъде възможно най-добрата. Умните коли за момента може и да ни звучат като една хубава идея, но тя ще бъде реализирана съвсем скоро.

Бъдещето е толкова вълнуващо, просто нямам търпение всичко това да се сбъдне!