„Байерн” и „Севиля” са големите победители в необичайния сезон 2019/2020

Баварците триумфираха в Шампионската лига, испанците спечелиха Лига Европа

COVID-19 направи иначе стройния график в европейския футбол на пух и прах. През 2020 г. нищо не се случва, както обикновено. Трябваше да има европейско първенство, но бе отложено. Финалите в двата най-големи турнира – Шампионската лига и Лига Европа трябваше да се играят през май или началото на юни, но се проведоха... през август - време, в което големите звезди на футбола обикновено почиват по скъпи яхти и курорти.

Коронавирусът обаче разбърка представите и нанесе своя отпечатък върху най-популярната игра.

Добрата новина е, че въпреки невижданата криза, финали в Шампионската лига и Лига Европа все пак имаше. Да, през август, да, без публика, но се изиграха и футболът бе на световно ниво – както се очаква от мачове от такъв ранг.

Нека отдадем заслуженото на победителите – „Байерн” и „Севиля”. Немският колос е новият крал на Европа (звание, с което се закичва победителят в Шампионската лига), след като на финала победи френския ПСЖ с 1:0. Кингсли Коман вкара единственото попадение в мача в 59-ата минута. Баварците бяха по-напористи и заслужено грабнаха трофея. ПСЖ обаче се представи достойно и заслужава аплодисменти за борбената игра.

Трофеят е шести за „Байерн” в историята на клуба, като по този начин се изравнява по титли с „Ливърпул”. Пред тях са само „Реал” (Мадрид) (13) и „Милан” (7).

Сезонът бе наистина много силен за „Байерн”, тимът спечели всичките си 11 мача в турнира, а финалът бе „черешката на тортата”. Трябва да отбележим разгрома, който баварците нанесоха на „Барселона” на четвъртфиналите. Двубоят, завършил 8:2 в полза на немския тим, още дълго време ще бъде дискутиран.

В Лига Европа големият победител е „Севиля”. Испанците стигнаха до триумфа след много зрелищен финал с „Интер”, който спечелиха с 3:2. „Севиля” е рекордьор по трофеи във втория по сила турнир в Европа с шест спечелени титли.

Със сигурност сезон 2019/2020 ще остане в историята като твърде необичаен. Победителите обаче са си победители и заслужават своята радост. „Байерн” и „Севиля” заслужиха призовете, с които се закичиха и със сигурност ще преследват най-високи цели и през предстоящия сезон. И от двата клуба се надяват публиката да се върне по-скоро по стадионите, защото само пред пълни трибуните удоволствието от играта е напълно истинско.