Антъни Джошуа - това ли е новият Мохамед Али?

Британецът е сравняван с легендата след успеха си над Владимир Кличко

 

Eдин колаж се върти из интернет пространството след успеха на Антъни Джошуа над Владимир Кличко пред 90 000 зрители на "Уембли". Позата на британеца при нокаутирането на украинския му съперник е сравнена с тази на великия Мохамед Али при успеха му над Сони Листън през 1965 г. Приликите са големи, а феновете на бокса вече се питат дали Джошуа не е новият Мохамед Али. 

27-годишният Антъни си заслужи сравненията с голямата легенда, след като  завоюва титлите на Международната боксова федерация (IBF), на Световната боксова асоциация (WBA) и на Международната боксова организация (IBО) при успеха над Кличко. Това бе 19-ата победа на професионалния ринг за британеца, всяка от тях с нокаут. Все пак срещу Кличко боксьорът се измъчи повече - наложи се да се бие цели 11 рунда. До този момент той не беше участвал в мач с повече от осем. Въпреки че украинецът му се опря и той падна пред мощта на машината Джошуа.

Специалистите предвиждат бляскаво бъдеще на 27-годишния британец, а някои дори вярват, че може да застигне непобедения бивш шампион в полусредна категория - Флойд Мейуедър (49 мача - 49 победи), който записа 26 нокаута в професионалната си кариера.

Големият Мохамед Али пък има 56 победи, 37 от които с нокаут. Антъни Джошуа трябва още да се потруди, за да достигне тези постижения, но предвид мачовете му досега и годините, които има пред себе си, мнозина смятат, че може да достигне големи върхове.

Въпреки мощта на Джошуа, българинът Кубрат Пулев се изказа със самочувствие за евентуален предстоящ сблъсък между двамата. "Антъни не е по-техничен от мен, непобедими няма", категоричен бе Кобрата. Дали ще има мач между двамата тепърва предстои да разберем, но едно е сигурно - Джошуа вече е голямо име в тежката категория в бокса и тепърва още много ще се говори за него.