50-те най-добри дестинации за 2022 г. според сп. TIME

Извадете кредитната карта и подгответе любимите си платформи за резервации, защото американското списание TIME публикува класацията си на 50-те най-добри места в света за 2022 г.

Те са селектирани от неговата международна мрежа от кореспонденти и сътрудници „с поглед към онези, които предлагат нови и вълнуващи изживявания“.

Избраните 50 дестинации включват както класически хитове, така и по-малко проучени кътчета, но това, което ги обединява е, че те „процъфтяват, растат и се променят“, казва TIME, „начертавайки път към икономическо възстановяване“ и „инвестирайки в устойчивост."

 

Северна Америка

В САЩ TIME препоръчва модерните центрове на Западното крайбрежие Портланд, Орегон и Сан Франциско, крайбрежната прохлада на Флорида в Маями и мичиганския Детройт. Зимната ски дестинация Парк Сити в Юта също получава одобрение.

В Канада, столицата на Онтарио - Торонто, както и малкия град за сърфиране Тофино в Британска Колумбия, са избраниците, а по на север Илуисат - на континенталната част на Гренландия, се отваря към залива Диско, „големия каньон на Арктическия кръг“.

Все по-популярните плажни дестинации на Ямайка и Ривиера Наярит в Мексико също влизат в списъка за 2022 г.

Южна Америка

Град Салта в планинския северозапад на Аржентина и село Ел Чалтен в националния парк Лос Гласиарес привличат вниманието на списанието тази година.

Рапа Нуи в Чили - по-известен като Великденския остров и еквадорските острови Галапагос са две вулканични чудеса, попаднали неслучайно в списъка. Оживените мегаполиси Сао Пауло в Бразилия и Богота в Колумбия са още две от градските препоръки на TIME, посочва CNN.

Европа

Във Великобритания буколичният чар на английското графство Девън и град Портри на шотландския остров Скай влизат в класацията. Западноевропейските градове Марсилия (Франция), Копенхаген (Дания), Шелефтео (Швеция) и Валенсия (Испания) също получават одобрение.

Италианският регион Калабрия, древногръцкият град Солун, португалският регион Алентехо и архипелагът Мадейра се нареждат сред 50-те най-добри дестинации за посещение през 2022 г. Малкият чешки ски курорт Долни Морава и литовският град-крепост Каунас - също, редом до историческото великолепие на турската столица Истанбул.

Азия-Тихоокеански регион

Индийските Керала и Ахмедабад са сред азиатските препоръки, както и японските острови Сетучи и Кюшу. Столицата на Южна Корея - Сеул, също е препоръчана дестинация, заедно с индонезийската провинция Бали и централния филипински остров Боракай.

Големият бариерен риф в Австралия и пристанищният град Фримантъл получават одобрението на TIME, както и Куинстаун в Нова Зеландия, център за приключенски спортове на Южния остров. И накрая, Трансбутанската пътека на Бутан и историческите Пътища на коприната на Узбекистан са едни от най-рядко посещаваните места в тазгодишния избор.

Близкия Изток

Катар и неговата столица Доха привличат вниманието на всички тази година поради домакинството на Световното първенство по футбол през декември, но и нововъзникващата пристанищна дестинация Рас Ал Хайма в Обединените арабски емирства също не остава по-назад.

Африка

Столицата на Кения - Найроби, както и столицата на Руанда - Кигали, са градският избор на TIME от Африка. Южноафриканският Франсхук, известен със своите винарни и националният парк Lower Zambezi в Замбия също се препоръчват. Националният парк Hwange в Зимбабве пък е последната селекция от континента.

Отвъд

За най-безстрашните пътешественици изборът на TIME за 2022 г. включва арктическия полярен регион и Международната космическа станция, която влиза в критериите за съставяне на класацията, тъй като е в ниска околоземна орбита.