3G-новото поколение мрежа

Какво ли ще  бъде денят ни, ако където и да отидем няма да се наложи по работа или забавление да се възползваме от предимствата на 3G мрежата. Замисляли ли сте, че ако това го нямаше като услуга,бихте рискували да ви липсва качеството мобилност  и колкото и да ви се иска не бихте могли да обмените малко информация , нито да заредите интернет страница ако нещо трябва да узнаете спешно,  или да се възползате от друга мултимедийна услуга. Ще кажете, че няма проблем и, че  всеки телеком подържа такава мрежа и всички могат да се възползват от нея. Проблемът обаче идва от това, че дори и да е налице важното е да функционира качествено ,където и да сте, дори и в по-малък град на страната ни. Без съмнение и трите по-големи оператора подържат  това ново поколение мобилна мрежа , въпросът е обаче кои от тях имат сертификати за доказано качество и  каква е скоростта и в по-малките градове. След кратко проучване  ми направи впечатление, че единствено Мтел имат сертификат за най-бърз, респективно най-качествена 3 G мрежа, получен от Net Check. Това провокира интереса ми да се задълбая малко повече и да проверя кои точно са Net Check.  Това е немска компания, която следва да предостави информация относно контрола и качеството на мрежите при мобилните оператори и в същото време доказал се гарант за  доставката на проверени и достоверни резултати при направени проучвания.  За да получиш сертификат от подобна компания може би е най-важното условие за това да се довериш на 3G мрежата на Мтел.  При това трябва да се отбележи, че операторът предлага вече и скорости от 42 mbps в 88 града на страната ни, което ще рече, че на цялата и територия има налична 3 G мрежа. Разбира се редно е да обясня на каква основа стъпват заслужения сертификат. Тази основа се състои в това, че са направени 2700 качвания и сваляния  на файл през мобилната мрежа за фиксиран период от 30 секунди. Тестовете на компанията са показали, че операторът  подържа почти 50 процента по висока средна скорост  при приемане на данни и съответно 2 процентта при предаване на данни ,като това е спрямо следващата по скорост мрежа . Звучи наистина скоростно.Разбира се България не се побира само в 88 населени места. Покритието на 3 G на Мтел е и във всяко друго населено място,  където се подържа скорост от 21 мегабита в секунда.

Всичко това действително ме кара да мисля и да се доверя не само на доклада на Net Check , но и на доклада на КСР, че Мобилтел е телекомът  с най-голямо 3G покритие в България.

И да споделя факта ,че колкото и да се афишира, че Виваком или Глобул подържат добро качество, това качество определено не може да се нарече добро. Рекламите им не отговярат  на това, което е. Общо взето Виваком може и да успеят да те подлъжат с ниски цени, но за съжаление както казва един приятел ‘’В Пловдив нещо ми изчезват’’.  т е сигнала е слаб, е тогава за какво покритие говорим и то за едни от най-големите градове... какво остава за по-малките? Що се отнася до Глобул по мои лични преценки и наблюдения  претендират да са много добри ,но разликата я установих, правейки си малък експеримент. Бях в района на Варна на почивка, когато реших да заредя една страница през Мтел и втора през Глобул.  Нямаше такова чакане... Докато чаках страницата през Глобул да се зареди, от Мтел вече бях заредил трета  и така се уверих, че има логика в предлаганите от Мтел- Mtel  Surf  Non STOP и Mtel  Surf  Non Stop+   и Мтел L и Mtel XL .Разочаровах се от Глобул и оставам с впечатление, че те са най-зле. Може ли точно в морската ни столица така да се излагат  лятото- туристи, хора, плажуват ,но все пак обменят инфо помежду си, споделят,  и може ли така слабо да е тяхното покритие питам се аз?

Така че, поздравления Мтел!