10 препоръки при неочаквани травми през лятото от Отделение по ортопедия и травматология - МБАЛ "Скин Системс"

Днес ще ви дадем десет важни съвета как да реагирате при наличието на травма. Защото лятото е време за почивка и забавления и не трябва да бъде помрачено от неприятни преживявания.  
 
1. Ако тренирате, внимавайте с претоварването - плавно увеличавайте физическата активност.
 
2. Преди тренировка е необходимо да загреете тялото си – ставите, сухожилията, мускулите трябва да се затоплят, да се подготвят за активно натоварване. 
 
3. Ако имате открита рана, трябва да се промие с кислородна вода.
 
4. При силна болка от травма, трябва да се сложи лед в памучен плат на мястото на нараняване (ледът трябва да се прилага за 15-20 минути на всеки 1.5-2 часа до два дни). И позиционирайте увредения крайник в издигната позиция, оптимално на нивото на сърцето. Тези мерки са необходими за борба с подуването и по-добро изтичане на кръв от увредената зона.
 
5. Избягвайте топлите компреси в първите дни на травмата, както и  масажирането на мястото на нараняването с подгряващи мехлеми. Тези 2 неща ще разширят кръвоносните съдове и ще предизвикат оток. Ако имате хематом („натъртване“), по-добре е да се използва локален агент, съдържащ хепарин;
 
6. При лечение на натъртвания и навяхвания, обърнете внимание на отока. Ако мине и болката остава – консултирайте се с лекар;
 
7. При навяхвания и съмнения за дислокация трябва незабавно да се сложи крайника в покой: ръката се обездвижва с шал през врата, а ако има проблем с крака – не се стъпва на него и се пристяга към пръчка или друга повърхност.
 
8. Ако използвате бинт при травма, не трябва да бъде стегнат силно. Превръзката не трябва да наруши притока на кръв към крайниците.
 
9. Бъдете внимателни с хапчетата за болка, ако не са предписани от лекар.  И във всеки случай не надвишавайте предписаната доза и не приемайте такива лекарства по-дълго от предписания курс от лекар.
 
10. Външните нестероидни противовъзпалителни средства могат да облекчат болката и да намалят отока – те се продават без рецепта.